Kosmetyki, zabiegi pielęgnacyjne i lecznicze to tylko część mojego świata, w którym dbanie o zdrowie i tym samym o wygląd stawiam na wysokim miejscu.
Dbam o zdrową, zbilansowaną dietę, piję sporą ilość wody, włączam suplementację,gdy jest to potrzebne, a aktywność fizyczna jest dla mnie codziennym, miłym obowiązkiem.
W związku z powyższym na blogu będą pojawiać się coraz to bardziej różnorodne posty, o tym wszystkim, co jest dla mnie istotne.
Dziś przedstawiam Wam ciasto, które przygotowałem w oparciu o zdrowe składniki.
Chciałbym tym postem pokazać, że słodycze mogą być bardzo zdrowe, słodkie i pyszne.
Ciasto przygotowałem inspirując się przepisem ze świetnego bloga CANDY PANDAS- klik.
Większość produktów użytych do ciasta to produktu Vivio ze sklepu www.cosdlazdrowia.pl.
Lubię robić tam zakupy, gdyż przesyłka jest ekspresowa, ceny bardzo atrakcyjne, a produkty naprawdę wysokiej jakości.
Ciacho Grega :)
Biszkopt kakaowy :
6 jajek
¾ szklanki mąki kokosowej Vivio - klik
½ szklanki mąki ziemniaczanej
½ szklanki kakao
5 łyżek oleju kokosowego Vivio- klik
14 łyżek cukru kokosowego Vivio- klik
Masa jaglana:
¾ szklanki sypkiej kaszy jaglanej
2 pomarańcze
2 marchewki
4 łyżki cukru kokosowego Vivio (można miej lub więcej, w zależności czy lubimy bardzo słodkie czy też nie)
Polewa z suszonych daktyli:
15 dag suszonych daktyli
4-5 łyżek kakao
1 łyżka ciepłej wody
Białka oddzielić od żółtek, ubić pianę na sztywno dodając szczyptę soli. Następnie do ubitych białek stopniowo dawać cukier kokosowy - gdy ten rozpuści się dodajemy po jednym żółtku cały czas ubijając. W taki sam sposób dodawać olej kokosowy. Mąkę kokosową wymieszać razem z ziemniaczaną dosypując do nich kakao – wszystko dokładnie wymieszać wyżką. Na koniec dodawać po jednej łyżce mąki do ubitej masy jajecznej. Gotowe ciasto wyłożyć do foremki. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut. Upieczone ciasto pozostawić na kilka minut w wyłączonym piekarniku, gdy wystygnie – przekroić na pół tak by powstały dwie warstwy. Ugotowaną kaszę jaglaną blendujemy – dodajemy pokrojone pomarańcze oraz ugotowaną marchewkę – wszystko ponownie blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Na wierzch ciasta wylewamy uprzednio przygotowaną polewę z daktyli (daktyle namoczyć w gorącej wodzie przez 30 minut, odcedzić, zblendować wraz z łyżką wody i kakao).
Ciasto posypać zmielonymi migdałami i orzechami nerkowca.
Wspomnę jeszcze, że woda, której używam na co dzień do picia, gotowania itp., to woda przefiltrowane dzięki wspaniałemu filtrowi od fitaqua.pl
Smacznego!
Greg
Ale smakowicie wygląda i na pewno jeszcze lepiej smakuje! :)
OdpowiedzUsuńJuż wiem co będę robił jutro po pracy :D ciacho wygląda bardzo apetycznie, więc skuszę się, by spróbować je upiec :)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smakowicie
OdpowiedzUsuńSuper, że wprowadziłeś też swoje ulubione składniki :) Każdy przepis może być po prostu inspiracją i nie koniecznie trzeba odwzorowywać go w każdym szczególe :D Ważne, że ciacho smakowało, i że stworzone zostało z świetnych składników. Ten sklep baaardzo lubimy i tak jak patrzymy na Twoje zakupy to bardzo przypominają nasze. Mąka kokosowa i migdałowa z Vivio jest najlepsza! :D
OdpowiedzUsuńZapowiada się smakowicie :)
OdpowiedzUsuńKurcze, że też tu weszłam o tak później porze... Ale mi smaków narobiłeś :)
OdpowiedzUsuńCiasto rewelacja w smaku 😉
OdpowiedzUsuńwygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń